آبله مرغان در بارداری

آبله مرغان در بارداری

بیماری آبله مرغان در بارداری یکی از نگرانی های مادران باردار است. به ویژه خانمهایی که تا بحال به این بیماری مبتلا نشده اند سوال میکنند که آیا در بارداری هم آبله مرغان میگیریم یا خیر؟

آبله مرغان یکی از بیماری‌ های شایع دوران کودکی است که بسیاری از ما در کودکی به آن مبتلا شده‌ایم. اما مادران بارداری که تا به حال آبله مرغان نگرفته اند، نگران این هستند که در دوران بارداری به این بیماری ویروسی دچار شوند. نگرانی آنها بی جا نیست و آبله مرغان در بارداری بسیار خطرناک است. با ما در این مقاله از سایت مهر مادر همراه باشید تا بیشتر درباره این بیماری و خطرات آن در بارداری آشنا شوید.

 

آبله مرغان چیست؟

آبله مرغان یک بیماری عفونی است که توسط ویروسی به نام ویروس واریسلا زوستر (Varicella-Zoster Virus) ایجاد می‌شود. این بیماری اغلب در دوران کودکی شایع است و باعث ایجاد جوش‌ های قرمز و آبدار در صورت و بدن میشود که با خارش زیادی همراه است. این بیماری معمولا خفیف است و در مدت یک تا چند هفته بعد از بروز علائم و بثورات پوستی بهبود میابد. اما در برخی موارد ممکن است این بیماری منجر به عوارض جدی شود به ویژه در افرادی که سیستم ایمنی ضعیف دارند یا زنان باردار این بیماری خطرناک میشود.

راههای انتقال آبله مرغان

ویروس آبله مرغان بسیار مسری است و به راحتی از فردی به فرد دیگر منتقل می‌شود. این ویروس از طریق تماس پوستی و یا از طریق قطرات تنفسی ناسی از سرفه یا عطسه فرد آلوده‌ منتقل می‌شود. فرد مبتلا به آبله مرغان یک تا دو روز قبل از شروع علائم تب و بثورات پوستی می‌تواند ناقل این بیماری باشد تا چند روز پس از آن که جوش‌های آبدار خشک شده و پوسته شوند.

 

خطرات آبله مرغان در دوران بارداری

همانطور که گفتیم آبله مرغان در دوران بارداری می‌تواند عوارض جدی برای مادر و جنین به همراه داشته باشد. در حالی که بسیاری از زنان که سیستم ایمنی قوی دارند و بدن آنها قادر به مقابله با این بیماری است، در دوران بارداری به دلیل تغییرات فیزیولوژیکی و ایمنی، ممکن است در معرض خطرات بیشتری قرار بگیرند. این بیماری میتواند خطرات زیادی برای مادر و جنین ایجاد کند.

خطرات برای مادر

پنومونی

یکی از جدی‌ترین عوارض آبله مرغان در زنان باردار، پنومونی ناشی از ویروس واریسلا زوستر است. احتمال ابتلا به ذات‌الریه بر اثر آبله مرغان در زنان باردار بیشتر از زنان غیر باردار است، به ویژه در سه‌ ماهه سوم بارداری این احتمال شدت میابد. این وضعیت میتواند شدید باشد و در صورت عدم درمان به موقع، منجر به مشکلات تنفسی جدی یا حتی مرگ شود. علائم پنومونی شامل تب بالا، سرفه شدید، تنگی نفس و درد قفسه سینه است.

عفونت‌ های ثانویه

زنان بارداری که به آبله مرغان مبتلا می‌شوند، ممکن است به دلیل ضعف سیستم ایمنی، مستعد عفونت‌ های ثانویه مانند عفونت‌ های پوستی، عفونت‌ های باکتریایی، یا عفونت‌ های دیگر شوند. این عفونتها ممکن است باعث تشدید علائم بیماری و افزایش خطرات برای مادر و جنین شود.

 خطرات برای جنین

سندرم واریسلا جنینی

یکی از جدی‌ ترین عوارض ابتلای مادر به آبله مرغان در اوایل بارداری، سندرم واریسلا جنینی (Fetal Varicella Syndrome) است. این سندرم نادر اما بسیار خطرناک است و زمانی رخ میدهد که ویروس واریسلا از جفت عبور کرده و جنین را آلوده میکند. این اتفاق معمولاً بین هفته‌ های ۸ تا ۲۰ بارداری رخ میدهد. عوارض این سندرم شامل نقص‌ های مادرزادی مانند زخمهای پوستی، اختلالات عصبی، نقایص چشمی، مغزی، اختلالات رشد جسمی، و مشکلات عضلانی-اسکلتی می گردد.

مرگ جنین

در موارد نادر، ابتلای مادر به آبله مرغان می‌تواند منجر به مرگ جنین در رحم شود. این احتمال بیشتر در مواردی است که مادر در سه‌ ماهه اول بارداری به بیماری مبتلا شود.

 زایمان زودرس و مشکلات نوزادی

ابتلای مادر به آبله مرغان در سه‌ ماهه سوم بارداری و اواخر بارداری میتواند خطر زایمان زودرس را افزایش دهد. نوزادانی که زودتر از موعد به دنیا می‌ آیند، ممکن است دچار مشکلاتی مانند دیسترس تنفسی، وزن کم در هنگام تولد، و دیگر مشکلات مربوط به نارس بودن شوند.

آبله مرغان نوزادی

اگر مادری در هفته‌ های نزدیک به زایمان معمولاً ۲ تا ۵ روز قبل از زایمان به آبله مرغان مبتلا شود، خطر ابتلای نوزاد به آبله مرغان نوزادی وجود دارد. این وضعیت می‌تواند برای نوزاد بسیار خطرناک باشد و نیاز به درمان فوری دارد. نوزادانی که به آبله مرغان نوزادی مبتلا می‌شوند، ممکن است به مشکلات شدید پوستی، عوارض تنفسی، و حتی مرگ را تجربه کنند.

 

پیشگیری از آبله مرغان در دوران بارداری

از آنجا که ابتلا به آبله مرغون در بارداری بسیار خطرناک است پیشگیری از آبله مرغان در این دوران اهمیت زیادی دارد. زیرا همان‌ طور که پیش‌ تر ذکر شد، این بیماری میتواند عوارض و خطرات جدی برای مادر و جنین به همراه داشته باشد. در این بخش، به روش‌ های مختلف پیشگیری از آبله مرغان در دوران بارداری خواهیم پرداخت.

۱. واکسیناسیون قبل از بارداری

واکسن واریسلا:

یکی از مؤثرترین روشهای پیشگیری از آبله مرغان، دریافت واکسن واریسلا قبل از بارداری است. این واکسن ایمنی بالایی در برابر ویروس واریسلا ایجاد می‌کند و از ابتلا به آبله مرغان در آینده جلوگیری میکند. اگر شما در کودکی به آبله مرغان مبتلا نشده‌ اید یا مطمئن نیستید که به این بیماری مبتلا شده‌اید، قبل از برنامه‌ ریزی برای بارداری، با پزشک خود در مورد دریافت واکسن واریسلا مشورت کنید.

زمان مناسب برای واکسیناسیون:

واکسن واریسلا به صورت دو دوز تزریق می‌شود و بهتر است که هر دو دوز حداقل یک ماه قبل از شروع بارداری تزریق شوند. بعد از دریافت واکسن واریسلا، توصیه می‌شود که حداقل تا یک ماه بعد از آخرین دوز، از بارداری خودداری کنید تا از خطرات احتمالی جلوگیری شود.

توجه داشته باشید در صورتی که باردار هستید، تزریق این واکسن برای شما ایمن نیست و نباید در دوران بارداری تزریق واکسن آبله مرغان انجام شود.

 اطمینان از ایمنی:

قبل از دریافت واکسن، ممکن است پزشک شما آزمایش خون برای بررسی وجود آنتی‌ بادی‌ های واریسلا انجام دهد. اگر بدن شما قبلاً در برابر این ویروس ایمنی داشته باشد، نیازی به واکسیناسیون نخواهید داشت.

 

در صورت مشاهده علائم آبله مرغان در بارداری به سرعت به بیمارستان مراجعه کنید.

 

در کلاس بارداری مرکز مهر مادر، هر آنچه لازم است برای بارداری، آگاهی داشته باشید را به شما می آموزیم. کلاس یوگا بارداری، ورزش بارداری، آموزشهای پس از زایمان، ورزش بعد زایمان و … از جمله کلاسهای آنلاین مرکز ماست.

دیدگاه‌ها ۰
ارسال دیدگاه جدید