فیبروم رحم
فیبروم رحم، یکی از شایع ترین تومورهای خوش خیم در رحم خانمها است که به طور معمول در سنین باروری ظاهر میشود. این تومورها که شبیه خال هایی در داخل رحم هستند، اغلب بی خطر هستند و ممکن است خیلی کوچک یا بزرگ باشند و در نقاط مختلف رحم ظاهر شوند و عوارض مختلفی برای فرد داشته باشند. در این مقاله سایت مرکز مامایی مهر مادر به بررسی این تومورها، علائم، عوامل خطرساز و درمان آنها میپردازیم.
فیبروم رحم چیست و چه علائمی دارد؟
فیبروم رحم یا Uterine fibroids، همانطور که گفتیم تومورهای خوش خیم یا غیرسرطانی هستند که در دیواره رحم خانمها شکل میگیرند. این تومورها از بافت عضلانی رحم به نام میومتریوم، تشکیل شدهاند. فیبرومها ممکن است به صورت تکی یا به صورت گروه هایی از تودهها در دیواره رحم تشکیل شده باشند.
اگر بخواهیم در مورد علت دقیق شکل گیری و تشکیل فیبروم ها بگوییم باید گفت هنوز اطلاعات کاملی در دست نیست، اما طبق نظریه های اخیر پزشکان و متخصصین بر این باورند که تغییرات هورمونی، به ویژه افزایش هورمون استروژن، میتواند در رشد و گسترش آنها نقش موثری داشته باشد. عوامل دیگری مانند وراثت و تغذیه نیز ممکن است در شکل گیری فیبرومها موثر باشند.
اکثر فیبرومها به صورت تومور های بی خطری هستند و در بیشتر موارد علائمی ایجاد نمیکنند و معمولا در آینده هم تبدیل به تومورهای سرطانی نخواهند شد.
بسیاری از افراد هم ممکن است فیبروم داشته باشند و هیچ گاه هم متوجه آن نشوند و هیچ علائمی پیدا نکنند. اما در برخی از موارد این فیبروم ها ممکن است عوارضی مانند خونریزی رحم ایجاد کنند به طوریکه این خونریزی ها غیر عادی باشند و یا در دوران عادت ماهیانه ایشان خونریزی بیش از حد یا در مدت طولانی تر اتفاق بیفتد. همچنین علائم دیگری همچون درد شکمی مزمن، احساس فشار در ناحیه اطراف رحم مثل مثانه و روده ها یا اختلال در باروری میتوانند نشانه های وجود این تومورها باشد.
برای تشخیص اینکه فرد فیبروم رحمی دارد یا خیر لازم است فرد با مراجعه به مامای خصوصی یا متخصص زایمان در ابتدا معاینه شود و در صورتی که توسط متخصص توصیه شود با انجام سونوگرافی فیبروم ها قابل تشخیص هستند. در صورت تشخیص فیبروم در صورت لزوم متخصص از روش های درمانی متناسب با اندازه، تعداد و عوارض مرتبط استفاده میکند.
فیبروم رحم چه عوارضی دارد؟
فیبروم رحم اگر چه تومور غیر سرطانی و خوش خیم است اما ممکن است عوارض مختلفی را برای برخی از زنان ایجاد کند که ممکن است باعث ناراحتی ایشان شود. از جمله این عوارض میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- خونریزی رحم: یکی از علائم شایع فیبروم های رحم، خونریزی غیرمعمول در بین دوره های عادت ماهانه یا خونریزی شدیدتر از حد معمول در دوران پریودی است. این فیبروم ها ممکن است منجر به خونریزی ناگهانی یا کاهش سطح آهن در بدن شود که باعث احساس خستگی، ضعف و سرگیجه خواهد شد.
- درد شکمی: برخی از فیبروم ها ممکن است به اندازه ای بزرگ شوند که باعث شکم درد در فرد شوند یا اینکه در محل خاصی رشد کرده باشند که باعث درد و ناراحتی در ناحیه شکم شوند. این درد معمولا به صورت مزمن میشود و به صورت طولانی مدت بر کیفیت زندگی فرد تاثیر منفی میگذارد.
- فشار بر اعضای اطراف: درست است که فیبرومها تومورهای خوش خیم هستند اما اگر خیلی بزرگ شده باشند، میتوانند اطراف روی اعضای اطراف رحم نیز فشار وارد کنند و باعث ایجاد درد در آنها شود. مثلا فشار روی اعضایی همچون مثانه، کلیه یا روده ها وارد کنند و ممکن است باعث مشکلات ادراری، یا مشکلات گوارشی شود و فرد متوجه نشود که مشکل از فیبروم است.
- اختلال در باروری: فیبرومهای بزرگ اگر در موقعیتهای خاص رشد کنند میتوانند باعث اختلال در باروری شوند. به ویژه اگر این تومورهای خوش خیم روی لولههای تخمدان، ورودی دهانه رحم یا دیگر بخش های مرتبط با باروری فشار وارد کنند.
- مشکلات در حاملگی: در برخی از موارد، فیبرومها ممکن است به عنوان عامل مهم جلوی بارداری را بگیرند یا موجب رشد ناصحیح جنین یا مشکلات دیگر در طول حاملگی شوند.