تست پاپ اسمیر

تست پاپ اسمیر

تست پاپ اسمیر یکی از مهمترین آزمایشهای غربالگری برای سلامت زنان است که جزو خدمات معاینات روتین زنان در مراکز مامایی همچون مرکز مهر مادر است. انجام این تست بسیار مهم است؛ چرا که میتواند در تشخیص زود هنگام سرطان دهانه رحم یا سرویکس کمک کننده باشد.

آزمایش پاپ اسمیر یا Pap Smear Test، یک آزمایش ساده و غیر تهاجمی است که به سادگی در مطب پزشک انجام میشود و به شناسایی سلول‌ های غیرطبیعی که ممکن است در دهانه رحم وجود داشته باشند، کمک می‌کند. این سلول‌ های غیرطبیعی ممکن است نشان‌ دهنده مراحل اولیه سرطان یا تغییرات پیش‌سرطانی باشند که باید جدی گرفته شود.

بسیاری از خانمها ممکن است با اهمیت این تست آشنا نباشند، اما انجام منظم آن میتواند جان‌ آنها را نجات دهد چرا که سرطان دهانه رحم ممکن است باعث مرگ شود. هدف اصلی از انجام تست پاپ اسمیر، پیشگیری از سرطان دهانه رحم است، که یکی از رایج‌ ترین سرطان‌ها در میان زنان محسوب می‌شود. این تست به عنوان یکی از ابزارهای اصلی در غربالگری سرطان دهانه رحم استفاده می‌شود.

یکی از کارهایی که قبل از اقدام به بارداری باید انجام شود، تست پاپ اسمیر است. انجام این آزمایش در سه ماهه اول بارداری مشکلی ندارد که در دوره آنلاین اقدام به صورت مفصل به بررسی آن میپزدازیم.

همچنین در کلاس بارداری و آمادگی زایمان مرکز مهر مادر می آموزید که لازم است این تست دو ماه پس از زایمان طبیعی یا سزارین هم انجام شود.

 

باردار هستید و به دنبال اطلاعات بیشتری درباره دوران بارداری هستید؟

در دوره جامع کلاس بارداری ما شرکت کنید و اطلاعات مورد نیاز خود را از بهترین متخصصین دریافت کنید!

ثبت نام پکیج طلایی بارداری و زایمان

چرا باید تست پاپ اسمیر را انجام دهید؟

یکی از سؤالات متداولی که بسیاری از زنان دارند این است که چرا باید این تست را انجام دهند.

همانطور که میدانید سرطان یک بیماری است که به دلیل رشد غیر طبیعی سلولها در بدن ایجاد میشود. این رشد غیر طبیعی سلولی ممکن است در هر بافت یا ارگان بدن اتفاق بیفتد و منجر به ایجاد توده یا تومورهای غیر طبیعی در بدن شود که ممکن است خوش خیم یا بد خیم باشند.

انجام تست پاپ اسمیر میتواند به پزشک کمک کند تا با بررسی و آزمایش سلولهای تشکیل دهنده دهانه رحم، سلامت آنها و طبیعی یا غیر طبیعی بودن آنها را متوجه شود. در صورت رشد غیر طبیعی سلولها پزشک مشکوک به سرطان دهانه رحم یا سرویکس میشود. در صورتی که سلولهای سرطانی به موقع تشخیص داده شوند، ممکن است قابل درمان باشند اما در صورتی که سلولهای سرطانی زیاد شده باشند و مرحله پیش سرطانی گذشته باشد، ممکن است درمان سخت تر باشد.

 

پیشگیری از سرطان دهانه رحم

ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) یکی از عوامل اصلی ایجاد تغییرات سلولی غیرطبیعی در دهانه رحم است. برخی از انواع HPV می‌توانند منجر به سرطان دهانه رحم شوند.

ویروس HPV ممکن است در بدن وجود داشته باشد ولی سالها خاموش باشد و فعال نشود و به صورت ناگهانی در بدن فعال شده و به فعالیت بپردازد و موجب سرطانی شدن سلولهای دهانه رحم شود.

همچنین سرطان دهانه رحم معمولاً به آرامی و طی چندین سال پیشرفت می‌کند. قبل از اینکه سلول‌های سرطانی شوند، اغلب تغییرات پیش‌ سرطانی رخ میدهد که به راحتی با تست پاپ اسمیر قابل شناسایی هستند. در نتیجه، این آزمایش یک ابزار بسیار مؤثر در پیشگیری از سرطان دهانه رحم است.

لازم است که خانمها به صورت منظم این آزمایش را انجام دهند تا در صورت فعال شدن ویروس بتوانند بیماری را در مراحل اولیه کنترل و درمان کنند.

بهترین زمان برای انجام تست پاپ اسمیر

همانطور که گفتیم از آنجا که این بیماری ممکن است سالها خاموش باشد، لازم است که خانمها به صورت منظم این آزمایش را انجام دهند تا در صورت فعال شدن ویروس بتوانند بیماری را در مراحل اولیه کنترل و درمان کنند.

لازم است تمامی خانمها بعد از سن ۲۱ سالگی هر سه سال، یک بار آزمایش پاپ را به عنوان یک روش غربالگری انجام دهند. این روش دقت بیشتری در شناسایی تغییرات سلولی و عفونت‌ های ویروسی دارد.

بعد از سن ۳۰ تا ۶۵ سالگی هم به همین ترتیب است اما در صورتی که به همراه این تست، آزمایش HPV را نیز انجام دهید، میتوانید هر ۵ سال یک بار تست دهید تا از سلامت خود مطمئن شوید.

این برای کسانی است که تست آنها منفی بوده و نتایج غیر طبیعی نداشته باشند. در صورت وجود نتایج غیر طبیعی  یا سابقه عفونت HPV در جواب آزمایش پاپ اسمیر، پزشک یا مامای شما نیاز به بررسی های بیشتری خواهد داشت تا سلامت شما به خطر نیفتد.

برای خانمهایی که بیشتر از ۶۵ سال سن دارند و در ۱۰ سال گذشته سابقه عفونت HPV و تست پاپ آنها طبیعی بوده است نیاز به انجام مکرر آزمایش نخواهند داشت. پزشک معمولاً بر اساس سابقه پزشکی و سلامت کلی فرد، تصمیم می‌گیرد که آیا نیاز به ادامه تست وجود دارد یا خیر.

 

شرایط آمادگی برای تست پاپ اسمیر

برای دریافت نتایج دقیق از تست پاپ اسمیر، لازم است قبل از مراجعه به پزشک یا مامای متخصص برخی نکات مهم را رعایت کنید. که شامل موارد زیر است:

 

  • ۴۸ ساعت قبل از تست، بهتر است از دوش واژینال، کرم‌ ها یا هرگونه محصولات و داروهای واژینال استفاده نکنید.
  • ۴۸ ساعت قبل از تست، رابطه جنسی نداشته باشید، زیرا ممکن است نتایج آزمایش را تحت تأثیر قرار دهد.
  • بهتر است در زمانهای غیر از دوران قاعدگی مراجعه کنید تا نمونه برداری به درستی انجام شود و نتیجه آزمایش اشتباه نشود.
  • در صورت بروز عفونت قارچی واژن یا عفونت باکتریایی بهتر است ابتدا عفونت را درمان کرده و سپس برای انجام تست مراجعه کنید.
  • ۴۸ ساعت قبل انجام تست از تامپون یا اسفنج های بارداری استفاده نکنید.

 

آزمایش پاپ اسمیر

 

مراحل انجام تست پاپ اسمیر

تست پاپ اسمیر فرآیندی سریع و نسبتاً ساده است که در مطب پزشک یا ماما انجام میشود. در ادامه مراحل انجام این تست را بررسی خواهیم کرد:

  1. بیمار روی تخت معاینه قرار میگیرد و پاهای خود را در محل مخصوص قرار میدهد.
  2. پزشک یا مامای خصوصی شما اسپکولوم را وارد واژن می‌کند تا دیواره‌های واژن را باز کرده و بتواند به دهانه رحم دسترسی پیدا کند.
  3. پزشک با استفاده از یک ابزار خاص میله ای که در انتهای آن چیزی شبیه برس وجود دارد، سلول‌های سطح دهانه رحم را جمع‌ آوری می‌کند.
  4. سلول‌های جمع‌ آوری شده به آزمایشگاه فرستاده میشوند تا توسط متخصصین پاتولوژی بررسی شوند.

 

تفسیر نتایج تست پاپ اسمیر

نتایج این تست معمولاً به یکی از دو حالت طبیعی یا غیر طبیعی تقسیم میشوند. در ادامه، هر یک از این نتایج را بررسی میکنیم.

نتایج طبیعی

نتایج طبیعی به این معناست که هیچ سلول غیر طبیعی شناسایی نشده است و بیمار میتواند تست را پس از چند سال دوباره تکرار کند که در بالا گفتیم این دوره ها به چه شکل باید باشد.

نتایج غیرطبیعی

نتایج غیر طبیعی ممکن است نشان‌ دهنده وجود سلول‌ های غیرطبیعی باشند که به مراحل اولیه سرطان یا تغییرات پیش‌ سرطانی اشاره میکنند. در این حالت، پزشک ممکن است بررسی‌ های تکمیلی مانند کولپوسکوپی را توصیه کند.

بعد از دریافت نتایج تست پاپ اسمیر، بیمار باید طبق توصیه پزشک اقدامات لازم را انجام دهد. اگر نتایج طبیعی باشد، نیاز به بررسی مکرر نیست و تست بعدی طبق برنامه‌ ریزی پزشک انجام میشود. اگر نتایج غیر طبیعی باشد، بسته به شدت تغییرات سلولی، پزشک ممکن است پیگیری‌ های بیشتر از جمله کولپوسکوپی یا بیوپسی را توصیه کند.

 

تست پاپ اسمیر و HPV

همانطور که اشاره شد، ویروس HPV یکی از عوامل اصلی تغییرات سلولی غیر طبیعی که در ناحیه سرویکس اتفاق می افتد، میباشد. البته بسیاری از انواع HPV بی‌ ضرر هستند و به طور طبیعی از بین میروند و جای نگرانی ندارند. اما برخی از انواع این ویروس می‌توانند منجر به سرطان دهانه رحم شوند. برای شناسایی ویروس HPV، تست‌ های جداگانه‌ ای وجود دارد که در کنار پاپ اسمیر و برای نتایج دقیق تر مورد استفاده قرار میگیرند.

واکسن HPV

یکی از بهترین روش‌های پیشگیری از سرطان دهانه رحم، واکسن HPV است که میتواند با احتمال بالایی و به طور موثر بدن را از ابتلا به انواع پرخطر این ویروس در امان نگاه دارد. این واکسن معمولاً در سنین نوجوانی تزریق می‌شود و نقش مهمی در کاهش نرخ سرطان دهانه رحم دارد.

 

سوالات متداول

  1. آیا انجام تست پاپ اسمیر درد دارد؟

تست پاپ اسمیر یک آزمایش سریع و ساده است. به طور کلی درد ندارد اما ممکن است ورود اسپکولوم به داخل واژن کمی ناراحت کننده باشد.

۲. آیا ممکن است جواب آزمایش پاپ اسمیر اشتباه شود؟

برخی عوامل مانند عفونت، استفاده از داروهای خاص، یا کمبود هورمون‌ها (مانند در دوران یائسگی) میتوانند نتایج آزمایش را تحت تأثیر قرار دهند. برای بهترین نتایج، باید چند روز قبل از آزمایش از رابطه جنسی و استفاده از محصولات بهداشتی خودداری کنید.

۳. آیا تست پاپ اسمیر می‌تواند سرطان را تشخیص دهد؟

تست پاپ اسمیر به تنهایی نمیتواند سرطان را تشخیص دهد، اما میتواند تغییرات سلولی غیر طبیعی را شناسایی کند که ممکن است به سرطان منجر شوند و در صورت نیاز، آزمایشات بیشتر انجام شود.

۴. برای انجام تست پاپ اسمیر باید به آزمایشگاه مراجعه کنم؟

به طور کلی این تست توسط پزشک یا مامای متخصص انجام میشود و سپس نمونه گرفته شده به آزمایشگاه فرستاده میشود و مورد بررسی قرار میگیرد. این تست یکی از معاینات روتین زنان است که در مرکز مامایی مهر مادر نیز انجام میشود.

۵. آیا پس از یائسگی نیاز به تست پاپ اسمیر هست؟

نیاز است که زنان حتی پس از یائسگی نیز این تست را به صورت منظم انجام دهند. در صورتی که زنان بالای ۶۵ سال با توجه به سابقه پزشکی آنها حداقل ۱۰ سال تست آنها منفی باشد، میتوانند دیگر تست را تکرار نکنند. البته زیر نظر پزشک یا مامای متخصص و با مشورت او تصمیم اتخاذ میشود.

۶. جواب منفی در جواب آزمایش پاپ یعنی چه؟

جواب منفی یا Negative به معنای عدم وجود تغییرات سلولی، سلولهای غیر طبیعی و عفونت در دهانه رحم است و همه چیز طبیعی است.

۷. چه زمانی برای انجام تست پاپ اسمیر مناسب است؟

در بخش های قبلی درباره سنینی که باید خانمها تست پاپ را شروع کنند و انجام دهند توضیحاتی دادیم. بهتر است ۳ روز قبل از عادت ماهیانه و تا یک هفته پس از آن از انجام این آزمایش خودداری کنید تا احتمال عفونت، ترشحات و التهابات کاهش یابد.

 

دیدگاه‌ها ۰
ارسال دیدگاه جدید