دکولمان جفت
دکولمان جفت چیست؟
دکولمان جفت یک وضعیت جدی و خطرناک در طول دوره بارداری است که در صورت داشتن علائم دکولمان باید هر چه سریعتر به پزشک مراجعه نمایید. این مشکل به معنای جدا شدن زودرس جفت درونی از رحم مادر میباشد، که میتواند منجر به مشکلات جدی برای جنین و مادر شود. بطور معمول، جفت در یک پوشش مخاطی به نام پلاسنتا قرار دارد که آن را در اتصال با رحم نگه میدارد. در موارد بسیار نادر ممکن است در طول بارداری این اتصال دچار مشکل شده و جفت از رحم جدا شود و دکولمان رخ دهد.
علت دکولمان چیست؟
علل و عوامل متعددی میتوانند منجر به وقوع دکولمان شوند و تشخیص دقیق علت آن برای برخی موارد ممکن نیست. تنها بعد از تولد نوزاد میتوان با بررسی و معاینه جفت خارج شده به علت این بیماری پی برد. اما در ادامه به بررسی شایعترین علل دکولمان مراجعین مرکز مهر مادر خواهیم پرداخت.
- فشار خون بالا
- ضربه شدید به شکم و رحم
- سابقه دکولمان در بارداری قبلی
- بارداری در سنین بالا
- استفاده از دخانیات و مواد مخدر
- عفونت رحم و عفونت ادراری
- و …
یکی از مهمترین و پرخطرترین عوامل که ممکن است موجب جدا شدن زودرس جفت از رحم مادر شود، فشار خون بالاست. فشار خون بالا در بارداری احتمال ابتلا به پره اکلامپسی را افزایش میدهد که میتواند باعث بروز این مشکل در مادران شود که علت حدود ۵۰ درصد از موارد دکولمان است.
از دیگر عوامل بروز این مشکلات میتوان به عواملی همچون بارداری در سنین بالا، ضایعات کبدی، فشار خون بالا، دیابت، عفونتهای راههای ادراری یا رحم، بیماریهای خونی مانند دیپلیتی، پلیهیدرامنیوس، تالاسمی و یا بر اثر فشار و ضربه در بارداری اشاره کرد.
این بیماری به ویژه در دوره های میانه و رو به پایانی بارداری شایعتر است و میتواند شدت بیشتر، عوارض بیشتر داشته باشد و تاثیر بیشتری بر سلامتی جنین و مادر بگذارد.
با توجه به این عوامل اهمیت دارد که مادران باردار، به ویژه افرادی که در گروه خطر قرار دارند، مراقبتهای پیشگیری و نظارت منظم بر وضعیت بارداری شان را رعایت کنند که در ادامه به سمع و نظرتان خواهیم رسانید.
علائم دکولمان
همانطور که گفتیم دکولمان یک وضعیت خطرناک و پرآسیب در بارداری است و در صورت بروز علائم باید هر چه سریعتر خود را به بیمارستان برسانید تا اقدامات اورژانسی برای حفظ سلامتی جنین و نوزاد صورت پذیرد.
این بیماری معمولا علائم متعددی دارد و از جمله علائم و نشانه های آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- خونریزی شدید واژینال در طول بارداری
- درد شدید در ناحیه شکم
- تنگی نفس
- تغییرات در ضربان قلب یا فشار خون
- حالتهای سردرد شدید
- تهوع یا استفراغ
- حالتهای خوابیدگی و ضعف عمومی
- و …
در برخی موارد نیز ممکن است به دلیل گیر افتادن خون در پشت جفت خونریزی در فرد وجود نداشته باشد. به ویژه برای افرادی که جفت سرراهی دارند اما باید به علائم درد شدید و مستمر در ناحیه شکم یا کمر توجه کنید و با پزشک یا مامای متخصص خود مشورت کنید.
اگر تجربه هر یک از این علائم را داشتید، باید هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کنید تا اقدامات لازم برای مراقبت از شما و نوزادتان انجام شود. حفظ سلامتی شما و نوزاد بسیار مهم است، بنابراین هیچ وقت تأخیر در مراجعه به پزشک برای فردی که این علائم را دارد و فکر میکند دچار دکولمان شده است، قابل قبول نیست.
دوستان عزیز مرکز مامایی مهر مادر با تجربه چند ده ساله در زمینه مامایی و بارداری، کلاس بارداری، تغذیه بارداری، ورزش بارداری، یوگا بارداری و … را به طور رسمی برگزار میکند و شما با شرکت در کلاسهای بارداری با افزایش اطلاعات در زمینه بارداری، مشکلات، بیماریها، علائم خطر و … میتوانید بارداری موفق تری را پشت سر بگذارید. برای اطلاعات بیشتر میتوانید با مراجعه به بخش تماس با ما یا پیج اینستاگرام مجموعه به نشانی @mehremadaar مراجعه کرده و با ما تماس بگیرید.
تشخیص
در صورت بروز هر یک از علائم بالا شما باید سریعتر به بیمارستان مراجعه کرده و پزشک با بررسی علائم بالینی مادر، انجام سونوگرافی، مانیتورنگ علائم حیاتی جنین، آزمایش خون از مادر و … تشخیص این مشکل را میدهد.
دکولمان یک وضعیت پرخطر است که نیازمند مراقبت و درمان فوری است. اگر این وضعیت بدون درمان بماند، احتمال تشنج، مرگ نوزاد یا حتی مرگ مادر وجود دارد.
پیشگیری از دکولمان
برای جلوگیری از دکولمان یا جدا شدن جفت از رحم قبل از فرا رسیدن زمان زایمان، مراقبتهای پیشگیری از بروز آن اهمیت دارد. به ویژه اگر در معرض هر یک از علل این بیماری هستید بهتر است برخی از اقدامات پیشگیرانه را انجام دهید:
- مراقبت از خودتان: مراقبت از خود در طول بارداری از اهمیت بالایی برخوردار است. انجام فعالیتهای ورزشی منظم و بی خطر در بارداری همچون پیاده روی میتواند به سلامتی شما کمک کند. در کنار آن استراحت کافی، مصرف مواد غذایی سالم و پر از مواد مغذی مانند فیبر، مواد معدنی و ویتامینها میتواند به کاهش احتمال دکولمان کمک کند.
- سبک زندگی سالم: تغذیه سالم، خواب کافی، مدیریت استرس، حفظ وزن مناسب و خودداری از مصرف الکل و مواد مخدر و به طور کلی داشتن سبک زندگی سالم و دوری از مواد مضر و فعالیتهای مضر و آسیب زا میتواند به کاهش خطر این بیماری کمک کند.
- مراجعه منظم به متخصصین بارداری: مشاوره با پزشک و مامای متخصص با ارائه شرح حال دقیق خود و مشکلات احتمالی در دوره بارداری و انجام معاینات، آزمایشات و سونوگرافی های مربوط به هر مرحله از بارداری و انجام مراقبت های منظم میتواند به کاهش خطر جدا شدن زودرس جفت از رحم کمک کند.
- مراقبت در زایمان: شرکت در کلاسهای آمادگی زایمان، استفاده از خدمات مامای خصوصی و مامای همراه و همکاری با تیم پزشکی و اجرای همه پروتکلهای مراقبتی پیشگیرانه میتواند به جلوگیری از دکولمان کمک کند.
عوارض دکولمان
دکولمان یک وضعیت جدی است که ممکن است برای شما و نوزادتان خطرناک باشد. برخی از عوارض این بیماری میتوانند شامل این موارد باشند:
- خطر برای جان و سلامتی شما: کنده شدن جفت از رحم میتواند باعث شود خون و مواد غذایی لازم به جنین نرسد. این امر میتواند تهدید حیاتی برای نوزاد و حتی مادر ایجاد کند.
- خطر ایجاد عوارض برای نوزاد: وجود دکولمان ممکن است منجر به افت ضربان قلب جنین، کمخونی، کمبود اکسیژن، یا حتی زایمان ناگهانی شود که ممکن است منجر به مرگ یا مشکلات جدی برای نوزاد شود.
- نیاز به مداخله درمانی فوری: اگر دچار دکولمان شدیده اید، نیاز به بستری در بیمارستان و اقدامات درمانی فوری خواهید داشت. در این حالت ممکن است اقداماتی مانند تزریق خون یا جراحی ضرورت پیدا کند.
بنابر این لازم است هرگونه علامت و نشانه ای از دکولمان را جدی بگیرید و به پزشک مراجعه کنید تا اقدامات لازم برای حفظ سلامتی شما و جنین به سرعت انجام شود.