ترک شکم در بارداری و پیشگیری از آن
ترک شکم در بارداری یکی از مشکلات پوستی است که مادران باردار با آن مواجه هستند و از آن به عنوان نشانه مادری نیز یاد میشود. در بارداری بدن زن با تغییرات بزرگ و زیادی روبرو میشود. تغییرات هورمونی موجب این تغییرات میشوند و رشد و سلامت جنین در رحم مادر را تضمین میکنند. یکی از تغییراتی که در بدن زنان باردار رخ میدهد، افزایش وزن و بزرگ شدن اندازه شکم است. این افزایش وزن که در زمان کوتاهی رخ میدهد میتواند باعث کشیدگی پوست به ویژه در ناحیه شکم شود و باعث ایجاد ترک های پوستی شود.
ترک های شکم به صورت خطوط باریک و پهنی روی پوست شکم ظاهر میشوند و ممکن است به رنگهای مختلفی از جمله قرمز، بنفش یا قهوه ای دیده شوند و معمولا با خارش زیادی همراه است. برای اینکه با ترک های بارداری بیشتر آشنا شوید با این مقاله ما در مرکز مامایی مهر مادر همراه باشید.
چرا و چطور پوست ترک میخورد؟
یکی از دغدغه های مادران باردار همین ترک های پوستی است که میتواند زیبایی ظاهر پوست را تحت تاثیر قرار دهد. علاوه بر بارداری در دوره های مختلفی در زندگی، فرد ممکن است با این ترک ها مواجه شود. دوره هایی همچون بلوغ، افزایش وزن، ورزش سنگین برای عضله سازی و … هم خانمها و هم آقایان، که این احتمال در خانمها بیشتر وجود دارد. بیایید ابتدا به بررسی این بپردازیم که این ترک ها چرا و چطور ایجاد میشوند؟
پوست، اندامی حیاتی و محافظ بدن ما است که هم از لحاظ محافظت از بدن در برابر محیط، میکروب ها و ویروسها و هم زیبایی از اهمیت بالایی برخوردار است. پوست از سه لایه اصلی تشکیل شده است: لایه خارجی یا اپیدرمیس که بخش قابل مشاهده پوست را تشکیل میدهد، لایه میانی یا درمیس که شامل بافت های مهمی از جمله کلاژن و الاستین است و لایه داخلی یا سابکوتیس که به بستر خونی متصل است و محافظ ارگانهای داخلی بدن است. این لایه های مختلف با هم تعامل داشته و برای حفظ سلامت و انعطاف پوست ضروریاند.
وقتی پوست به شدت کشیده میشود ( مثلا در نتیجه تغییرات وزن بدن یا تغییرات هورمونی) الاستیسیته پوست کاهش پیدا میکند. این باعث میشود که پوست نتواند با تغییرات بدن، خود را به سرعت وفق دهد و در این چالش عقب مانده و در نتیجه این اتفاق، ایجاد ترکها به دلیل آسیب ناشی از کشیدگی و کاهش الاستیسیته پوست است.
تغییرات هورمونی نیز میتوانند نقش مهمی در ایجاد ترکهای پوستی ایفا کنند. معمولاً در دورانی مانند بارداری که سطوح هورمونها در بدن بالا می رود، میتواند منجر به کاهش کلاژن و الاستین در بافت پوستی شود و باعث میشود که بافت پوست انعطاف خود را ار دست داده و ترک ها ایجاد شوند.
برخی از عوامل خارجی نیز میتوانند ایجاد ترکهای پوستی را تسریع کنند. مانند تغییرات زیاد وزن و سایز بدن که میتواند باعث کشیدگی ناخواسته پوست و ایجاد ترکهای پوستی شود.
به طور کلی ترکهای پوستی نشانه طبیعی از تغییراتی است که بدن در زمانهای خاص تجربه میکند. مثلاً در دوران بارداری، رشد جنین و تغییرات هورمونی باعث تغییرات در بدن مادر میشود و ترکهای پوستی نتیجه طبیعی این فرایند است. بنابراین، به جای اینکه به خودتان سخت بگیرید و از این تغییرات خجالت زده یا ناراحت باشید بهتر است در ابتدا خود را دوست داشته باشید و این ترکهای پوستی را یک نشانه و یادگار از زیبایی و معجزه بارداری و تحول بزرگ در زندگیتان بدانید.
چطور از ترک های بارداری پیشگیری کنیم؟
اگر چه ترکهای بارداری نشانه طبیعی از تغییراتی هستند که بدن در این دوران تجربه میکند، اما بیشتر خانمها تمایل دارند که این خطوط کمتر در بدنشان ایجاد شود و پیشگیری موثری از ترکهای بارداری داشته باشند. بهتر است به جای پیدا کردن راه حل از بین بردن یا رفع ترک های شکم در بارداری در دوران بارداری با رعایت چند نکته از افزایش آنها جلوگیری کنیم. بنابراین در ادامه این مقاله سایت مرکز مامایی مهر مادر چند روش و راهکار پیشگیری از ترکهای بارداری را برای شما مطرح میکنیم:
1. پوست خود را مرطوب کنید
یکی از راههای پیشگیری از ترک های پوستی در بارداری این است که پوست خود را مرطوب کنید. استفاده از مرطوب کننده های پوستی که حاوی عناصر مغذی برای پوست مانند ویتامین E و آلوئهورا است، میتواند به حفظ الاستیسیته پوست کمک کند و از ایجاد ترکها پیشگیری نماید.
2. تغذیه مناسب
تغدیه مناسب و رعایت رژیم و تغذیه بارداری میتواند علاوه بر سلامت مادر و جنین به انعطاف و الاستیسیته پوست کمک کند. لازم است که در بارداری رژیم غذایی متنوع و کامل باشد. مصرف غذاهایی که غنی از ویتامین C، آهن، پروتئین و اسید چربهای اشباع نشده انتخابهای خوبی برای حفظ پوست سالم و پیشگیری از ترکهای بارداری هستند. همچنین مصرف آب به میزان کافی برای حفظ رطوبت پوست و افزایش الاستیسیته آن نیز حائز اهمیت است.
3. ورزش مناسب
تحرک داشتن و انجام ورزش منظم برای سیستم عروقی و معتدل کردن فشار خون بسیار کمک کننده است و با تنفس پوست میتواند به درمان و پیشگیری از ترکهای پوستی کمک کند. از جمله ورزش بارداری که برای شما مناسب باشد میتوان به یوگا بارداری، آب درمانی و پیادهروی اشاره کرد که برای بهبود گردش خون در بدن و تقویت عضلات مناسب هستند.
4. ماساژ پوست
یکی از راههایی که میتواند به افزایش انعطاف و سلامت پوست کمک کند و شاید خیلی مورد توجه ما قرار نگرفته است، ماساژ پوستی است. انجام ماساژ پوست شکم و سینه و هر نقطه ای که با افزایش سایز همراه است و نگران این هستید که در آن ترک های قرمز رنگ به وجود بیاید، میتواند در حفظ الاستیسیته و افزایش تغذیه بافتهای پوستی موثر باشد. میتوانید از روغنهای طبیعی مانند روغن نارگیل، روغن زیتون یا روغن بادام تازه برای انجام ماساژ استفاده کنید.
5. استفاده از کرمهای ضد ترک
استفاده از کرمهای ضد ترک که حاوی عناصر نرمکننده و مرطوبکننده برای پوست هستند، میتواند به کاهش ایجد ترکها و حفظ پوست سالم کمک کند. البته باید توجه داشته باشید که در دوران بارداری شما محدودیت دارید و نمیتوانید از هر محصول پوستی استفاده کنید و لازم است که قبل از خرید و استفاده با پزشک یا مامای همراه خود مشورت کنید.
محصولات ترک پوستی بارداری را میتوانید از طریق این لینک از مرکز مامایی مهر مادر تهیه کنید: روغن ضد ترک شکم اوردینری Boil
6. حفظ وزن مناسب
افزایش وزن زیاد و ناگهانی میتواند باعث افزایش کشیدگی پوست و ایجاد ترکها شود. بهتر است با رعایت تغذیه مناسب و انجام ورزش منظم و روتین از افزایش ناگهانی و زیاد وزن خود در دوران بارداری جلوگیری کرده و با حفظ وزن مناسب و افزایش وزن کنترل شده و پایدار در دوران بارداری (که در کلاس های بارداری و آمادگی زایمان مرکز مهر مادر همه اینها به شما آموزش داده میشود)، ایجاد ترکهای پوستی عمیق و زیاد در بدن خود را به حداقل برسانید.
7. استفاده از لوسیونها و روغنها
برخی از لوسیونها و روغنهای خاص مانند روغن جوجوبا، روغن رزماری، یا روغن تخم بادام میتوانند به حفظ پوست الاستیک و پیشگیری از ترکها کمک کنند. با ماساژ این روغن ها و لوسیون ها ترک های شکم در بارداری را کاهش دهید.
8. استفاده از آلوئهورا
گلیکوپروتئینهای موجود در گیاه آلوئهورا میتوانند به تغذیه پوست و حفظ الاستیسیته آن کمک کنند. بنابراین، استفاده از ژل آلوئه ورا میتواند به پیشگیری از ترکهای بارداری کمک کند.
9. استفاده از ماسکهای طبیعی
استفاده از ماسکهای خانگی مانند ماسک زرده تخممرغ، ماسک آلوورا یا ماسک عسل و شکر به حفظ الاستیسیته پوست کمک کنند و از ایجاد ترکها جلوگیری کنند.
10. مصرف مکملهای غذایی
در مواردی که از نظر تغذیهای علائم کمبود دارید، میتوانید با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کرده و مکملهای گیاهی یا ویتامینی مناسب را جهت حفظ سلامتی پوست و پیشگیری از ترکهای بارداری مصرف کنید.