انواع قرص ضد بارداری
قرصهای ضد بارداری یکی از روشهای پیشگیری از حاملگی و باردار شدن هستند. این قرصها به صورت خوراکی مصرف میشوند و با محتویات هورمونی خود جلوی بارداری را میگیرند. البته دقیق بودن و سر وقت مصرف کردن این قرصها از اهمیت بالایی برخوردار است و اگر به صورت منظم مصرف نشود احتمال باردار شدن افزایش پیدا میکند. اگر منظم هستید و میتوانید هر روز و سر وقت قرصهای ضد بارداری را مصرف کنید این یکی از روشهای ارزان برای جلوگیری است که میتوانید از آن استفاده کنید. برای آشنایی بیشتر با این قرصها با ما در سایت مرکز مهر مادر همراه باشید.
قرص ضد بارداری چیست؟
ممکن است به هر دلیلی زوجها فعلا قصد بارداری نداشته باشند و این یک انتخاب کاملا شخصی است. راههای جلوگیری از بارداری در مقاله دیگری با این عنوان آورده شده است که تنوع زیادی دارد و شما با توجه به شرایط خود و یا نظر مامای خصوصی یا پزشک خود میتوانید روش مناسب خود را انتخاب کنید که قرصهای جلوگیری نیز یکی از این روشهاست.
قرص های جلوگیری از بارداری با تاثیر بر هورمونها از بارداری جلوگیری به عمل می آورند. به طور کلی دو نوع قرص ضد بارداری وجود دارند:
- قرصهای ترکیبی (پروژسترون و استروژن): این قرصها دارای هورمونهای استروژن و پروژسترون هستند. وقتی به درستی مصرف شوند، تا ۹۹.۹٪ میتواند جلوی بارداری را بگیرد.
- قرصهای پروژسترون یا مینی پیل: این قرصها فقط پروژسترون دارند. آنها نیز جلوی بارداری را می گیرند و معمولاً برای زنانی که از استروژن استفاده نمیکنند یا نیاز به قرصهای بدون استروژن دارند مناسب هستند. این قرص ها وقتی به درستی مصرف شوند تا ۹۵ % میتوانند جلوی بارداری را بگیرند.
قرصهای ترکیبی چطور عمل میکنند؟
قرصهای ترکیبی پروژسترون و استروژن دارای هورمونهای استروژن و پروژسترون میباشند و به صورت خوراکی برای مصارف ضد بارداری استفاده میشوند. اگر میخواهید بدانید استروژن و پروژسترون در بدن چه میکنند؟ باید بدانید که این دو، هورمونهای بسیار مهمی در بدن خانمها هستند که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
استروژن
استروژن یک هورمون استروئیدی است که وظیفه ارسال پیامهای فیزیولوژیکی را به اندامها و سیستمهای بدن ایفا میکند.
این هورمون برای ارتقای رشد سالم خصوصیات جنسی خانمها در دوران بلوغ و تضمین باروری کار میکند.
استروژن در رشد سینه، توزیع چربی در باسن، پاها و سینهها و رشد اندامهای تناسلی مؤثر است.
پروژسترون
پروژسترون نیز یک هورمون استروئیدی است که توسط تخمدانها در بدن خانمها تولید میشود.
این هورمون به تعدیل اثرات استروژن کمک میکند.
در دورههای قاعدگی، پروژسترون به تنظیم تخمک گذاری و دوره های قاعدگی کمک میکند.
همچنین، در دوران حاملگی، پروژسترون نقش مهمی در حفظ بارداری و تغذیه جنین دارد.
به طور کلی، قرصهای ترکیبی استروژن و پروژسترون با تاثیر بر هورمونهای یاد شده باعث جلوگیری از تخمک گذاری هر ماه عمل میکنند. همانطور که میدانید در زمان رابطه جنسی در صورت ورود اسپرم به رحم در صورتی که تخمکی وجود نداشته باشد لقاحی صورت نخواهد گرفت و بارداری اتفاق نخواهد افتاد.
همچنین، قرص پروژسترون با افزایش پروژسترون در بدن میتواند باعث غلیظ شدن مخاط در ورودی رحم شود و از ورود اسپرم به داخل رحم جلوگیری و خاصیت ضد بارداری از خود نشان دهد.
قرص مینی پیل چطور عمل میکند؟
قرصهای پروژسترون یا مینی پیل یا ال دی، نوعی از قرصهای ضد بارداری هستند که صرفاً حاوی هورمون پروژسترون و بدون استروژن هستند. این قرصها به دلیل نداشتن استروژن به قرصهای شیردهی معروف هستند و باید هرروز و سر وقت مصرف شوند تا خواص ضد بارداری خود را نشان دهند. در ادامه، به توضیحات بیشتر درباره این نوع قرصها میپردازیم
همانطور که گفتیم مینی پیل نوراتیندرون یا قرص ال دی یک داروی ضد بارداری خوراکی است که حاوی هورمون پروژسترون است.
برخلاف قرصهای ضد بارداری ترکیبی، مینی پیل ها فقط پروژسترونی هستند و شامل استروژن نمیباشند.
دوز پروژسترون در مینی پیل کمتر از دوز پروژسترون در قرصهای ضد بارداری ترکیبی است.
مینی پیل با افزایش ضخامت مخاط دهانه رحم، از رسیدن اسپرم به تخمک جلوگیری میکند.
همچنین، این قرصها تخمکگذاری را نیز سرکوب میکنند، اما این عمل به طور مداوم انجام نمیشود.
برای اثربخشی حداکثری این قرصهای ضد بارداری لازم است فرد مینی پیل را هر روز در زمان مشخص مصرف کند.
تجویز مینی پیل در شیردهی
مینی پیل به عنوان یک گزینه مناسب برای زنانی که در دوران شیردهی هستند، توصیه میشود. اگرچه تحقیقات نشان داده است که ترکیبات موجود در قرصهای ضد بارداری بر روی شیردهی تأثیر ندارند، اما بسیاری از ارائه دهندگان خدمات زنان و مامایی و بیماران هنوز استفاده از قرص شیردهی را ترجیح میدهند.
نگرانی از مصرف استروژن
برخی از خانمها به دلیل عوارض جانبی قرصهای ضد بارداری حاوی استروژن، ترکیبات صرفاً پروژسترونی را انتخاب میکنند.
مینی پیل یک روش پیشگیری از بارداری است که به راحتی قابل برگشت است. باروری نیز به احتمال زیاد بلافاصله پس از قطع مصرف مینی پیل به حالت عادی باز میگردد.
بهطور کلی، مینی پیل یک گزینه مناسب قرص ضد بارداری است و دارای عوارض کمتری نسبت به سایر روشهای هورمونی میباشد.
عوارض قرص های ضد بارداری
قرصهای ضد بارداری علاوه بر پیشگیری از بارداری، ممکن است عوارض جانبی ناخواسته ای داشته باشند. در ادامه به بررسی بیشتر عوارض قرصهای جلوگیری از بارداری میپردازیم:
تهوع
بعضی افراد وقتی برای اولین بار استفاده از قرص ضد بارداری را شروع میکنند، دچار حالت تهوع خفیف میشوند. معمولاً این مشکل بعد از مدت کوتاهی رفع میشود.
سفتی یا بزرگ شدن سینه
سفتی یا بزرگ شدن خفیف سینه ممکن است بعد از شروع مصرف قرص ضد بارداری ایجاد شود.
سردرد
ممکن است در حین مصرف قرصهای ضد بارداری دچار سردردهای جدیدی شوید که قبلاً نداشتید، اگر این مورد بعد مدت کوتاهی قطع نشد و یا شدت بالایی داشت بهتر است مصرف را قطع کرده و با پزشک یا مامای همراه خود مشورت کنید.
عوارض نادر قرصهای جلوگیری
این عوارض نادر مانند مواردی مانند لخته شدن خون، ترومبوز وریدی، حمله قلبی و فشار خون بالا میشوند.
بهطور کلی، انتخاب قرص ضد بارداری باید با مشورت پزشک یا مامای متخصص و بررسی مزایا و معایب مرتبط با هر نوع قرص انجام شود. همچنین، اگر هرگونه عوارض ناخواسته را تجربه کردید، به پزشک خود اطلاع دهید.